U KUNT BIJ ONS OOK TERECHT ZONDER VERWIJZING VAN UW HUISARTS


Ma 08.00 - 20.00 uur
Di 08.00 - 20.00 uur
Wo 08.00 - 12.00 uur
Do 08.00 - 20.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur

Behandelingen vinden uitsluitend plaats op afspraak.

In overleg kunnen behandelingen buiten onze openingstijden plaatsvinden.

Dry Needling

Dry Needling is het behandelen van pijn veroorzakende structuren (“Triggerpoints”) in spieren door middel van een acupunctuurnaald.

Wat is een triggerpoint
Triggerpoints (voorheen ook wel “knopen” genoemd) zijn lokale verhardingen in de spier door een samentrekking van een aantal spiervezels. Door deze samentrekking worden processen (zoals doorbloeding) verstoord en kunnen de spiervezels moeilijk ontspannen. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan
Triggerpoints kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Een aantal factoren voor ontstaan zijn;
Acuut; door een verkeerde beweging of ongeval
Chronisch; door een langdurig verkeerde houding Langdurig statische houdingen of belasting (bv. door werkzaamheden achter een computer)
Overbelasting of blessures bij sporters
Houdingsafwijkingen (aangeboren of door ontstaan ten gevolge van)
Immobilisatie (gips of bedlederigheid)
Psychologische factoren (spanning en stress)

Wat zijn de gevolgen
Triggerpoints kunnen lokaal tot pijnsensaties leiden, maar kunnen ook uitstralende sensaties geven. Ook kan een triggerpoint leiden tot bewegingsbeperking, stijfheid, verminderde kracht en tintelingen. Wanneer een triggerpoint langer aanwezig is ziet men vaak ook een compensatoir bewegingspatroon (de pijnlijke structuur wordt ontzien), hierdoor veranderen de trekkrachten op de omliggende spieren met verergering van klachten en de vorming van nieuwe triggerpoints als gevolg.

Wat is dry needling
Dry needling is gericht op het deactiveren van een “triggerpoint” met behulp van een acupunctuurnaald. Met behulp van een dun buisje (“tube”) wordt het naaldje vrijwel pijnloos ingebracht door de huid. De naald zal daarna voorzichtig worden doorgevoerd tot in de spier. Indien het te behandelen punt goed wordt aangeprikt kan er op basis van een reflex een aanspanning van de spiervezels plaatsvinden. Dit kan eerst wat gevoelig zijn (een zwaar/ dof gevoel) en daarna aanvoelen als een “stroomstootje”. In vergelijking tot uw klachten zal deze sensatie echter meestal erg meevallen. Door de aanspanning zal de activiteit in het triggerpoint afnemen en kan de spier beter ontspannen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen
De therapeut bepaald aan de hand van een intake en lichamelijk onderzoek of er triggerpoints aanwezig zijn. Ook wordt er gekeken of dry needling mag worden toegepast (dit mag bijvoorbeeld niet bij zwangerschap/gebruikt van heparine injecties) In samenspraak zullen we bepalen hoe het behandeltraject eruit kan gaan zien. Dry needling zal altijd onderdeel uitmaken van de behandeling. Huiswerkoefeningen, oefentherapie, (triggerpoint)massage en cure tape kunnen hierin een aanvulling zijn op de behandeling.

Vergoeding van dry needling
Dry needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch behandelproces. Hierdoor vallen deze kosten onder de reguliere behandeltarieven van de fysiotherapeut. Of een behandeling door de zorgverzekeraar wordtvergoed is mede afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering. Voor meer informatie over vergoedingen zie het kopje “vergoeding” op onze website: www.fysiotherapie-rijntjens.nl