U KUNT BIJ ONS OOK TERECHT ZONDER VERWIJZING VAN UW HUISARTS


Ma 08.00 - 20.00 uur
Di 08.30 - 20.00 uur
Wo 08.30 - 15.00 uur
Do 08.30 - 20.00 uur
Vr 08.00 - 18.00 uur

Behandelingen vinden uitsluitend plaats op afspraak.

In overleg kunnen behandelingen buiten onze openingstijden plaatsvinden.

Oedeemtherapie

Wat is Oedeem
Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Het vocht zit in het weefsel tussen de cellen van het lichaam in. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het aangedane lichaamsdeel.

Waardoor ontstaat Oedeem
Oedeem kan ontstaan als gevolg van ziekte, stress, bestralingen, operaties of een ongeval. De aanmaak van vocht is een natuurlijk beschermingsproces van het lichaam bij trauma’s of blessures. Je ziet dit bijvoorbeeld ook bij het verzwikken van uw enkel of na een operatie aan bijvoorbeeld uw knie. Oedeem kan dus overal in het lichaam optreden!
Oedeem gaat pas voor klachten zorgen als er een verstoord evenwicht is in de aan- en afvoer van vocht. Het lichaam kan dan het te veel aangemaakte vocht niet afvoeren.

Wat zijn de gevolgen
Oedeem geeft een zwaar, gespannen gevoel in het aangedane lichaamsdeel of in de aangedane ledemaat. Vaak is de omvang toegenomen en er kan een pijnlijk tintelend gevoel aanwezig zijn.

Wat is Oedeemtherapie
Oedeemtherapie wordt ook wel manuele lymfedrainage genoemd. Manuele lymfedrainage is een massagevorm gericht op het aansturen en activeren van het lymfestelsel. Het lymfestelsel zal door de manuele lymfedrainage het teveel aan oedeem afvoeren. Door de zacht schuivende en pompende bewegingen die de oedeemtherapeut maakt, zal de stroming van het lymfevocht in het lichaam versterkt worden. In sommige gevallen is het ook nodig dat eventuele littekens soepeler gemaakt worden om het beste effect te bereiken. Om de therapie te versterken is het bij sommige aandoeningen nodig om een lymfetape aan te brengen of eventueel te zwachtelen.

Wat is Lymftaping
Lymftaping is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een elastische tape. De tape wordt met een liftende werking op de huid aangebracht. Hierdoor kan onderhuids de circulatie van bloed en lymfevocht verbeteren en zal de afvoer van het vocht bevorderd worden.

Zwachtelen
Wanneer er een hele forse toename is in omvang van de ledematen zal zwachtelen helpen de klachten zo snel mogelijk te verminderen. Deze zwachtel zal gedurende een aantal dagen zowel overdag als ‘s -nachts blijven zitten.

Wat kan de Oedeemtherapeut voor u betekenen
Afhankelijk van de oorzaak en locatie van het oedeem kan er op verschillende manieren gewerkt worden. Tijdens de eerste behandeling zal uitgebreid gekeken worden naar de aard een oorzaak van het Oedeem. Daarna zal de Oedeemtherapeut bepalen of en hoe u behandeld kunt worden. Uw Oedeemtherapeut zal dit altijd met u bespreken.

Vergoedingen van Oedeemtherapie
Oedeemtherapie is een verbijzondering binnen het fysiotherapeutisch behandelproces. Of een behandeling door de zorgverzekeraar wordt vergoed is mede afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering en de indicatie (chronisch of niet- chronisch). Voor meer informatie over vergoedingen zie het kopje “vergoeding” op onze website: www.fysiotherapie-rijntjens.nl

Voor de behandeling Oedeemtherapie is een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig.