U KUNT BIJ ONS OOK TERECHT ZONDER VERWIJZING VAN UW HUISARTS


Ma 08.00 - 20.00 uur
Di 08.00 - 20.00 uur
Wo 08.00 - 12.00 uur
Do 08.00 - 20.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur

Behandelingen vinden uitsluitend plaats op afspraak .

In overleg kunnen behandelingen buiten onze openingstijden plaatsvinden.

Etalagebenen/Claudicatio


Wat zijn etalagebenen
Claudication intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een vaataandoening die veroorzaakt wordt door slagaderverkalking. Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Vanwege deze pijnklachten moeten mensen met etalagebenen vaak stilstaan tijdens het lopen. De term etalagebenen wordt dan ook gebruikt omdat in een lange winkelstraat mensen met etalagebenen erg vaak stilstaan (alsof ze in de etalage kijken).

Wat zijn risicofactoren voor het ontstaan van etalagebenen
Etalagebenen zijn het gevolg van slagaderverkalking wat kan optreden bij hart- en vaatziekten. Bepaalde oorzaken van hart- en vaatziekten heeft u niet in de hand, echter zijn er wel risicofactoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Dit zijn onder andere:

- Roken
- Ongezond eten
- Te veel alcohol
- Te weinig bewegen
- Te hoge bloeddruk
- Te hoog cholesterolgehalte in het bloed
- Te hoge glucosewaarden (bij diabetes)
- Overgewicht
- Te veel stress
- Onzorgvuldig medicijngebruik

Wat zijn de gevolgen
Spieren hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Deze zuurstof wordt via het bloed, door de slagaders, vervoerd van het hart naar alle delen van het lichaam. Tijdens lichamelijke inspanning hebben uw spieren meer zuurstof nodig. Bij slagaderverkalking kan door de vernauwde vaten niet voldoende bloed en zuurstof worden aangevoerd wat leidt tot verzuring, die u ervaart als pijn, kramp, tintelingen of een stijf gevoel. Vanwege deze pijnklachten zal men minder geneigd zijn te bewegen, waardoor de klachten weer kunnen verergeren.

Wat is claudicationet
Claudicationet is een netwerk waarbij alle aangesloten fysiotherapeuten een verplichte bij- en nascholing hebben gehad die gericht is op claudicatio intermittens en de begeleiding en behandeling van deze doelgroep. Zowel Rosalin als Evelien zijn beide aangesloten bij claudicationet.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen
Uit onderzoek is gebleken dat bij 60 tot 80 % van de mensen met etalagebenen de klachten verminderen wanneer zij onder begeleiding gaan bewegen (in de meeste gevallen looptraining). Aan de hand van de informatie van de verwijzer, intake en onderzoek gaan we bekijken op welke vlakken wij u kunnen begeleiden en stellen we een beweegprogramma op maat voor u op. Om een optimaal effect te bereiken is het vaak de bedoeling dat je “door de pijn heen” loopt. Dit kan tegenstrijdig lijken, maar uw fysiotherapeut zal u hierin begeleiden.

Vergoeding van fysiotherapie bij claudicatio intermittens
Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.

Let op: Bij vergoedingen vanuit de basisverzekering wordt eerst het “eigen risico” ingehouden!